producător

Asociația pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale – ASDR

Locație

sat Dezmir, comuna Apahida

Produs

meșteșuguri și tradiții

Un grup de oameni harnici și sufletiști, ”fii ai satului” Dezmir, comuna Apahida, sunt preocupați de păstrarea, promovarea și valorificarea tradițiilor, a meșteșugurilor tradiționale din satul lor natal. Cu acest scop, și cu mult drag organizează șezători, ateliere de lucru, tabere pentru copii, toate menite să transforme practica acestor meșteșuguri străvechi în activități de relaxare și de petrecere creativ-plăcută a timpului liber, pentru omul mic și mare de azi. Coordonatoarele activităților ASDR sunt doamnele Viorica Rusu (expert accesare fonduri nerambursabile) și Livia Filip (coordonator atelier meșteșugăresc). Meșterii cei mai pricepuți din atelierul ASDR sunt domnul Ștefan Țucudeanu (olărit, modelaj în lut) și doamnele Virginia Damian (țesut) și Livia Filip (cusătură manuală tradițională și lucru cu mărgele).

Povestea lor începe în anul 2005, în satul Dezmir. Imboldul înființării acestei asociații a venit de la activitățile unei fundații internaționale, care în acea perioadă era preocupat de a ajuta școala și biserica din sat. O mână de oameni și-au pus întrebarea: de ce nu ar putea ajuta și fiii satului comunitatea locală? Răspunsul fiind afirmativ, a urmat faza ”zis și făcut”, cum se cuvine la sat. În primii ani au organizat activități în regim de voluntariat. Ca mai apoi să crească împreună, să-și diversifice activitățile, să-și extindă aria teritorială de acțiune și din anul 2008 să acceseze fonduri nerambursabile. Obiectivul principal însă nu s-a schimbat, a rămas cel legat de păstrarea tradițiilor, de reînvierea meșteșugurilor tradiționale.

Pas cu pas, începând cu anul 2006 au reușit să amenajeze, în satul Dezmir, un atelier meșteșugăresc dotat cu războaie de țesut, cu roata olarului, cu materiale și instrumente de cusut, de pictură, cu o bibliotecă dotată cu cărți legate de etnografie, de meșteșuguri, de modele și tehnici de cusături tradiționale, de tehnici de desen și pictură. În acest atelier au reușit să adune bucată cu bucată o bogată colecție de obiecte tradiționale, amenajate ca o cameră din satul de odinioară. Motivația lor în tot ceea ce fac a fost și va rămâne legătura sufletească strânsă și de nedezlegat cu satul natal.

Perioada de pandemie, precum pe toți, i-a dus într-o situație mai dificilă, fapt pentru care asociația și-a redus mult activitățile, însă nu i-a tăiat elanul. Pentru a relua activitățile din atelier, echipa caută în continuare finanțări, și își propune să organizeze, în mod recurent activități la care participanții contribuie cu o taxă de participare.

Pentru că sunt conștienți că ceea ce fac este un exemplu de bună practică, colectivul ASDR dă mai departe tot ceea ce știe mai bine. Au editat materiale precum albumul ”Dezmirul tradițional în fotografii”, cartea de bucate ”Culegere de rețete din bucătăria tradițională transilvană”, ghiduri de meșteșuguri pentru copii despre olărit, țesut, pictură pe lemn, un catalog de colecție vestimentară ”Modernizăm trecutul!”, respectiv cartea și harta cu titlul ”Patrimoniu cultural GAL Someș Transilvan”.

Pentru a fi la curent cu toate cele faine ce se întâmplă pe la ASDR Dezmir, vă recomandăm să urmăriți:

Activități pe care le-ar putea organiza ASDR Dezmir:

Organizare tabere de zi pentru copii: ”Tabere de creație meșteșugărească și de relaxare prin joc

Mărime grup: 16 copii/serie (seria are 5 zile)
Când se organizează: anual
Perioada anului: vacanța de vară a copiilor (iulie – august)
Număr telefon detalii și comenzi: 0744470723 (Viorica Rusu), 0742179426 (Livia Filip), asdr_dezmir@yahoo.com

Organizare eveniment de sărbătorire a Zilei Mondiale a Femeii din Mediul Rural (15 octombrie)

Mărime grup: 20-30 persoane
Când se organizează: anual
Perioada anului: toamna, în preajma zilei de 15 octombrie
Număr telefon detalii și comenzi: 0744470723 (Viorica Rusu), 0742179426 (Livia Filip), asdr_dezmir@yahoo.com
Organizare șezători pentru adulți ”Șezătoare Domnească”
Mărime grup: 15 persoane
Când se organizează: la cerere
Perioada anului: în funcție de solicitări
Număr telefon detalii și comenzi: 0744470723 (Viorica Rusu), 0742179426 (Livia Filip), asdr_dezmir@yahoo.com

Alți producători din aceeași zonă

Broscoi Alexandru

sat Borșa, comuna Borșa
preparate din carne
citește povestea

Agropensiunea Rafila

sat Pâglișa, comuna Dâbâca
pensiune
citește povestea

Pe Foc De Lemne

sat Șoimeni, comuna Vultureni
zacuscă și vinete
citește povestea

Nadudvary Jewelry

sat Răscruci, comuna Bonțida
bijuterii
citește povestea

Bere Made in Câmpenești

sat Câmpenești, comuna Apahida
bere
citește povestea

Rainbow Art

sat Răscruci, comuna Bonțida
accesorii vestimentare
citește povestea

Asociația pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale – ASDR

sat Dezmir, comuna Apahida
meșteșuguri și tradiții
citește povestea
Vei înțelege mai bine de unde provin produsele locale, mergând și vizitând satele unde acestea sunt făcute. Astfel poți cunoaște alți producători din zonă, dar și obiectivele culturale și naturale din împrejurimi. Am împărțit teritoriile microregiunilor noastre în zone perfecte de vizat într-o excursie de o zi în jurul Clujului. Vezi ce poți vedea timp de o zi în jurul locației producătorului Asociația pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale – ASDR