producător

Asociația Agricultorilor de pe Valea Arieșului

Locație

Valea Arieșului

Produs

produse locale

Unde-s mulți puterea locală crește

Asociația Agricultorilor de pe Valea Arieșului este exemplul perfect despre cum să faci accesibile comunității produsele provenite din comunitate; despre cum să ajuți oamenii să consume local și să contribuie, astfel, nu doar la bunăstarea comunității în care trăiesc, dar și – sună pompos, dar așa este – salvarea planetei, prin reducere amprentei de carbon pe care o lasă transportul produselor de consum de peste mări și țări. .Și totuși, „perfect” nu înseamnă întotdeauna și „practic”. Uneori din cauza unor factori externi, cum a fost pandemia de coronavirus, alteori din cauza unor factori interni, cum ar fi incapacitatea oamenilor de a gândi strategic, planurile perfecte au nevoie de mai mult timp pentru a fi implementate complet. Este și cazul Asociației Agricultorilor din Valea Arieșului, care a parcurs jumătate din drumul spre succes. Haideți să vedem care 🙂

Asociația Agricultorilor de pe Valea Arieșului a fost înființată în 2013 cu scopul de a ajuta agricultorii din județul Cluj în mai multe domenii. „În primul rând am vrut să creăm legături între agricultori cu organizarea evenimentelor și conferințelor. Am organizat excursii de studii în Ungaria pentru a învăța bune practici de la alți fermieri. Am organizat târguri și am deschis un magazin pentru a ajuta în desfacerea produselor”, spune Ernő Fancsali, președintele Asociației.

În 2016, Asociația a lansat un târg lunar, care a devenit, rapid, cea mai de succes inițiativă a organizației. „Am vrut să vedem dacă există interes din partea producătorilor pentru un asemenea context de prezentare a muncii lor, dar și din partea clienților, pentru genul acesta de produse, fabricate local. De atunci am organizat peste 60 de asemenea târguri”, precizează Fancsali. 

În 2019 a venit rândul lansării la apă a unei alte inițiative – magazinul „Sat în oraș”, inaugurat la o adresă fizică permanentă, în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca: Bulevardul Eroilor.  Investiția inițială a fost de 15.000 de euro, care, din cauza pandemiei, nu au fost recuperați decât după trei ani. „Înainte de pandemie a mers foarte bine, dar din cauza restricțiilor a scăzut enorm rulajul. Nici acum nu putem spune că lucrurile au revenit la cum erau înainte de 2019”.

În acest moment, Asociația numără câteva zeci de producători, iar magazinul „Sat în oraș” se bucură de peste 200 de colaboratori. Însă nu este totul roz, după cum o arată ceea ce Ernő Fancsali cataloghează drept cel mai mare eșec al Asociație. „Credeam că vom reuși să promovăm cu succes ideea cooperativelor în comunitatea noastră. Din păcate nu am reușit”. 

Acest lucru se întâmplă din mai multe motive și au legătură cu un cerc vicios: micii producători nu au resursele necesare pentru a investi în marketarea produselor lor – mulți dintre ei nu înțeleg rostul unei pagini de facebook sau necesitatea de a avea un brand și de a vinde sub etichetă. Pentru că produsele lor nu sunt accesibile și pentru că consumatorul nu capătă încredere în ele decât după ce le probează, este foarte greu să ajungă la clienți noi. Și tot așa. 

Unde pot fi găsite produsele promovate de Asociația Agricultorilor de pe Valea Arieșului:

  • Bulevardul Eroilor 12/4 Cluj-Napoca, Romania 
  • https://www.facebook.com/satinoras/
Alți producători din aceeași zonă

Legume Feleacu

sat Feleacu, comuna Feleacu
legume proaspete și procesate
citește povestea

Asociația Agricultorilor de pe Valea Arieșului

Valea Arieșului
produse locale
citește povestea

Centrul J.O.A.C.A

sat Gheorghieni, comuna Feleacu
divertisment
citește povestea
Vei înțelege mai bine de unde provin produsele locale, mergând și vizitând satele unde acestea sunt făcute. Astfel poți cunoaște alți producători din zonă, dar și obiectivele culturale și naturale din împrejurimi. Am împărțit teritoriile microregiunilor noastre în zone perfecte de vizat într-o excursie de o zi în jurul Clujului. Vezi ce poți vedea timp de o zi în jurul locației producătorului Asociația Agricultorilor de pe Valea Arieșului