Centru de educație și joacă la liziera pădurii în Gheorgheni
Când mergi din Cluj spre Aiton îți atrage atenția, la ieșirea din Gheorgheni pe dreapta, un loc colorat de unde răsună, de cele mai multe ori, glasuri vesele de copii. Este vorba despre Centrul Educațional Joaca, inițiativa unui maramureșean stabilit la Cluj, care și-a găsit vocația în munca alături de copii.
Mister Nicu – așa îl știe toată lumea – s-a născut într-un orășel mic din Maramureș: Seini. Cel mai longeviv lucru pe care l-a făcut în viață este voluntariatul – numără deja peste 30 de ani la Cercetași, iar în ultimul an s-a implicat foarte mult în cauza refugiaților din Ucraina. Chiar și în ceea ce face pentru a-și câștiga existența se regăsește o mare parte de contribuție pentru dezvoltarea comunității, pentru că activitățile pe care le propune au o puternică latură educativă. Dar s-o luăm cu începutul. Mister Nicu nu a știut ce vrea să facă în viață până când a văzut, la televizor, un american care le cânta copiilor. Se întâmpla în 2009, iar el era într-un moment foarte delicat al vieții sale: după mai multe încercări eșuate de a se angaja în Cluj, unde se stabilise după absolvirea facultății, s-a mutat cu toată familia – soția si doi copii – înapoi la Seini. „Am fugit din Cluj – m-am întors acasă, în Maramureș. Soția era angajată la o școală privată, în Cluj, dar a renunțat la job pentru mine. Aveam doi copii – al doilea de-abia născut. Am ajuns acasă fără venituri, fără bani în bancă… După 4 luni am văzut un domn care cânta unor copii în America și am zis că și eu pot să fac asta. Mi-am luat o chitară și o stație și am început să cânt și să dansez pentru copiii de la grădiniță”, povestește Mister Nicu.
La scurt timp a început să facă și bani din asta și să fie chemat în toată țara pentru activități alături de copii. „În șase ani ne-am mutat de 6 ori. Mi-am dat seama că Seiniul era prea mic pentru noi, dar nici nu mai voiam să ne tot mutăm. Am zis să mai dăm o șansă Clujului – doi ani – și dacă nu funcționează, să ne mutăm definitiv la Seini”. Însă pentru că nu a mai vrut să stea în oraș, și-a cumpărat o bucată de pământ într-un sat vecin, Gheorgheni și a început să lucreze la casă – un proiect special, pentru că a folosit baloți de paie în loc de cărămizi. Iar când una dintre grinzile de la acoperiș a rămas vreo 6 metri în afara casei, în loc să o taie s-a gândit automat – acolo pun un leagăn. A mai făcut și un coș de baschet, în curte, pentru că nu avea chef să meargă, doar pentru niște mișcare, până în oraș. Cam așa stăteau lucrurile când a izbucnit pandemia. Primul impact a fost năucitor: toate activitățile sale alături de copii au fost suspendate. Însă ceea ce s-a întâmplat ulterior confirmă că cele mai mari impasuri fac loc și celor mai mari oportunități: „Pentru că nu se mai puteau vedea în oraș, din cauza restricțiilor, colegii fetelor mele au început să se întâlnească la noi. Iar la un moment dat, știind activitatea mea cu copiii, m-au întrebat de ce nu fac o tabără la mine acasă. Ceea ce am și făcut, la doar o săptămână”. În total, în anul de grație 2021, Mister Nicu a organizat opt tabere de câte o săptămână. Toți banii pe care i-a făcut (aproximativ 10.000 de euro) au mers în Centrul Joaca, pe care acum vrea să-l comunice drept „centru educațional”. „Centrul J.O.A.C.A a apărut ca o nevoie a comunității din jurul Clujului pentru o locație care să ofere activități ieșite puțin din tiparul locurilor de joacă obișnuite. Deși multe din activitățile propuse în cadrul centrului sunt simple (leagăn, biciclete, cățărare), totuși copiii sunt provocați la tot pasul! Organizăm diverse tabere de zi tematice (aventură, artă, sport), evenimente muzicale, în cadrul cărora susținem artiștii tineri și la început de drum. În anul 2022, ne propunem să continuăm să creștem prin permanentizarea unor activități, atât pe partea educațională prin organizarea de ateliere interdisciplinare cât și pe partea culturală prin organizarea de evenimente și spectacole muzicale”. Așa sună prezentarea de pe pagina de facebook a Centrului Joaca. Ceea ce aduce special acest loc este promovarea ideii de familie, de lucruri făcute împreună. Indiferent că este vorba despre o tabără sau despre aniversarea unei zile de naștere, cerința este aceeași – părinții să se implice, și ei, în activități. Și nu sunt doar niște vorbe: Mister Nicu se bucură că alături de el lucrează, la Centrul Joaca, și cele două fete ale sale – una are 17 și cealaltă 13 ani. Este cel mai bun exemplu despre cum un business poate să reunească în jurul lui o familie, dar și despre cum o familie poate să-și pună amprenta unică asupra unui business.
La Centrul Joaca se poate ajunge doar pe bază de rezervare. Mai multe informații puteți obține:
Pe site-ul centrului: http://centruljoaca.ro/
Pe pagina de facebook a centrului: https://www.facebook.com/Centrul-Educational-JOACA-109958570774499/
Pa pagina de facebook al lui Mister Nicu: https://www.facebook.com/misternicu