producător

Legume Feleacu

Locație

sat Feleacu, comuna Feleacu

Produs

legume proaspete și procesate

Legume din Feleac

În comuna Feleacu, cel mai bine s-au făcut, în anul de grație 2022, roșiile, fasolea, varza și – mai spre toamnă – dovleacul. Cam asta s-a regăsit în desaga plină cu care Susana Tanțău a coborât aproape zilnic spre Cluj, pentru a umple taraba pe care de 12 ani o are rezervată în Piața Mihai Viteazu.  

Produsele agroalimentare pe care Susana le vinde la piață provin, toate, din grădina familiei, moștenită de la părinți, care se întinde pe o suprafață de 30 de arii. Pe vremea comunismului, Susana a lucrat în comerț, s-a angajat în 1973 la magazinul Sora, care la vremea respectivă era al doilea cel mai cunoscut complex comercial din Cluj-Napoca, după Central. Atunci a prins dragoste pentru comerț. Iar după ce a ieșit la pensie și a văzut că ceea ce primește nu-i ajunge să trăiască, și-a suflecat mânecile și a început să lucreze grădina, împreună cu soțul ei. „Nu avem așa mare producție, dar reușim, totuși, să facem profit cât de încă o pensie. Eu am 67 de ani, soțul 72. Suntem la o vârstă la care nu putem să facem mai mult. Dar ceea ce producem e lucrat cu drag. Facem și zacuscă, suc de roșii, magiun – ca în orice gospodărie. Încercăm mereu să îmbunătățim lucrurile – am avut un solar pe care l-am stricat, și acum facem altul”, spune Susana.

Familia Tanțău are mai mult teren, în livada Clujului și la Câmpenești, dar nu are cine să-l lucreze: „Nu putem să-l vindem, că se dă la un preț de nimic, și nici nu-l lucrează nimeni în arendă. Copiii noștri au fiecare serviciul lui – nu ne pot ajuta. Așa că ne mulțumim să lucrăm grădina”.

În ultima perioadă, familia Tanțău a explorat varianta de a vinde produsele și la târguri dedicate producătorilor, iar această schimbare a fost tare pe placul Susanei: „Îmi place atmosfera de la târguri. Este altă lume decât la piață, plus că sunt oamenii ăștia care vin să ne întrebe cu ce ar putea să ne ajute”, spune ea, referindu-se la GAL-uri. 

Produsele familiei Tanțău pot fi găsite în următoarele locuri: 

Localitatea Feleacu, 126 A
Piața Agroalimentară Mihai Viteazu din Cluj-Napoca

Alți producători din aceeași zonă

Legume Feleacu

sat Feleacu, comuna Feleacu
legume proaspete și procesate
citește povestea

Centrul J.O.A.C.A

sat Gheorghieni, comuna Feleacu
divertisment
citește povestea

Asociația Agricultorilor de pe Valea Arieșului

Valea Arieșului
produse locale
citește povestea
Vei înțelege mai bine de unde provin produsele locale, mergând și vizitând satele unde acestea sunt făcute. Astfel poți cunoaște alți producători din zonă, dar și obiectivele culturale și naturale din împrejurimi. Am împărțit teritoriile microregiunilor noastre în zone perfecte de vizat într-o excursie de o zi în jurul Clujului. Vezi ce poți vedea timp de o zi în jurul locației producătorului Legume Feleacu