producător

Legume Petreștii de Jos

Locație

sat Crăiești, comuna Petreștii de Jos

Produs

legume proaspete și procesate

Grădina lui Ion din Crăiești

În urmă cu șapte ani, Alina Călugăr Dorin, din Crăiești, comuna Petreștii de Jos, a început să lucreze, în timpul liber, în propriul solar. Nu se gândea că treaba asta – cultivatul legumelor – menită să o ajute să se relaxeze, se va transforma într-un vis pe care-l clădește cărămidă cu cărămidă, implicând în construcția lui toată familia – de la mezinul de patru ani, până la soțul Ion. Acum, produsele care ies din mâinile lor ajung pe mesele clujenilor, care le pot cumpăra dacă merg pe la târgurile dedicate producătorilor locali, dar și în farfuriile turiștilor care ajung la Cluj și aleg restaurantul Valahia, care se aprovizionează… din Grădina lui Ion. 

Alina și Ion cultivă legume, dar au și o livadă cu pomi fructiferi, două solarii și două lacuri cu pești. „Tot ce am făcut am făcut din fonduri proprii. Nu am calculat cât am investit, dar cel mai important este că oamenilor le plac produsele noastre. Asta este plata noastră”, spune Alina. În acest moment, Grădina lui Ion (brandul sub care s-a gândit ea să promoveze produsele), înseamnă în total un hectar și jumătate de teren, din care 60 de arii sunt ocupați de livada cu meri și pruni, căreia i se va adăuga curând alte 50 de arii de pruni. Business-ul a început organic, în momentul în care au înregistrat surplus: „pentru că ne-au rămas multe legume, am început să procesăm. Oamenii au apreciat produsele noastre, așa că am zis – hai să facem mai mult. Cel mai important pas a fost începutul colaborării cu restaurantul Valahia, din Cluj, care ia anumite produse de la noi – am ajuns acolo prin intermediului unui vecin. Este important să ai un asemenea parteneriat, pentru că de acolo au venit alți și alți clienți”.  

Alina lucrează la Punctul de Informare Turistică din reședința de comună, iar soțul ei, Ion, în construcții. Dar niciunul nu se dă în lături de la munca „pe moșie”, după orele de program. „Eu sunt cu legumele, iar soțul se ocupă de livadă și de lacuri. Cu asta ne ocupăm tot timpul liber. E obositor, dar e și frumoasă satisfacția pe care o ai când vin oamenii să-ți mulțumească”, spune Alina. „Când eram mic și mă lua mama la muncile agricole îmi spuneam că fac orice, numai să nu ajung să depind de asta, când o să fiu mare. Dar acum îmi place ce fac”, mărturisește și soțul său, Ion. Nici nu este nevoie să spună asta, dacă îl vezi cum se ocupă de produsele aranjate cu grijă pe tarabă. Iar dacă alegi un borcan de zacuscă cu ghebe nu scapă ocazia să spună: „Astea eu le-am cules cu mâna mea, de la pădure”. 

Cei doi soți au ales calea dezvoltării organice, dar asta nu o împiedică pe Alina să viseze mereu la pasul următor. Iar asta înseamnă, în acest moment, un spațiu complet echipat cu de toate, pentru procesarea legumelor și fructelor. 

Până când brandul În Grădina lui Ion se va lansa oficial, puteți găsi produsele fabricate de Alina și Ion:

  • Resturantul Valahia, din Cluj-Napoca
  • Ferma familiei, în Crăiești, comuna Petreștii de Jos
Alți producători din aceeași zonă

Moara de Vânt

sat Sălicea, comuna Ciurila
divertisment
citește povestea

Tu și Nelly

sat Sălicea, comuna Ciurila
legume proaspete și procesate
citește povestea

Adrenalin Park

sat Micești, comuna Tureni
parc de distracții
citește povestea

Tiny Transilvania

sat Casele Micești, comuna Feleacu
pensiune
citește povestea

Legume Petreștii de Jos

sat Crăiești, comuna Petreștii de Jos
legume proaspete și procesate
citește povestea
Vei înțelege mai bine de unde provin produsele locale, mergând și vizitând satele unde acestea sunt făcute. Astfel poți cunoaște alți producători din zonă, dar și obiectivele culturale și naturale din împrejurimi. Am împărțit teritoriile microregiunilor noastre în zone perfecte de vizat într-o excursie de o zi în jurul Clujului. Vezi ce poți vedea timp de o zi în jurul locației producătorului Legume Petreștii de Jos