producător

Moara de Vânt

Locație

sat Sălicea, comuna Ciurila

Produs

divertisment

Moara de vânt cu animale de lângă Cluj

A fost nevoie de multe ingrediente rare pentru ca lângă Cluj să apară Moara de Vânt, un zoo parc îndrăgit de toți copiii. Povestea începe cu un sas de pa Valea Hârtibaciului, Wilhelm Dietrich, care a fugit din România într-un tir pe vremea comuniștilor, s-a stabilit în Germania unde a deschis o firmă de transport, și-a ajutat tot neamul să se mute în Germania, el și-a regăsit iubirea din tinerețe într-una din vizitele în țară și a ales să se mute în orașul în care s-au cunoscut – Cluj-Napoca. Restul e doar dorința unui om de a avea o viață frumoasă și de a lăsa urmă pe unde trece. 

Wilhelm Dietrich s-a născut în 1952 în Noistat, între Agnita și Sighișoara. A absolvit la Cluj Școala Tehnică de Proiectant Construcții de Mașini, s-a căsătorit, a făcut două fete, dar în 1980 a decis să fugă din țară, împreună cu soția lui, pentru un viitor mai bun în Germania. „Fiica mai mică avea doar 8 luni. A fost cu peripeții, am trecut granița în peretele dublu al unui tir, alături de alte șapte persoane. Copii i-am recuperat câteva luni mai târziu prin Crucea Roșie”, povestește el. În Germania a fost acceptat imediat și angajat ca ajutor de mașinist la o firmă de mase plastice. Dar, după ce i s-au echivalat studiile a fost avansat la muncă de birou, iar după ce a mai făcut o școală de management în transporturi, și-a deschis propria firmă de transport, cu ajutorul căreia nu a transportat doar marfă, ci și, rând pe rând, toate neamurile din România care și-au dorit să se mute în Germania.

Amuzant este că, după ce i-a dus pe toți, Dietrich a aflat că femeia pe care a iubit-o în liceu și cu care nu a putut să se căsătorească pentru că era româncă, nu săsoiacă, a divorțat, iar asta a dus la un șir de întâmplări care s-a încheiat, în anul 2000, cu mutarea lui înapoi în România. Pentru că a ales să trăiască aici, Dietrich și-a lichidat afacerile din Germania – un service auto și firma de transport și a început să investească în România, unde oportunitățile erau mai mari. A avut, pe rând, un depozit de materiale de construcții, prin care a adus pentru prima dată la Cluj un material nou – gips carton; un bar frecventat în special de taximetriști, atrași de cartofii lui pai cu maioneză importantă din Germania; o firmă de construcții. Moara de Vânt s-a născut din dorința de a avea ceva ușor de făcut la bătrânețe, ceva care să-i ofere și oportunități de socializare. „Am vrut să-mi fac o pensiune și am tot studiat ce oferă competiția – televizoare, mese de ping-pong… Eu m-am gândit la animale, pentru că am văzut în afară că oameni apreciază dacă pot vedea așa ceva”, povesteșe el.

Momentul pe care l-a ales, anul 2009, nu a fost cel mai potrivit: criza l-a prins cu toți banii băgați într-o casă pe care nu a putut să o vândă. Dar lucrând în cea mai mare parte cu propriile mâini și pas cu pas, a reușit până la urmă să deschidă parcul, în 2010. „La început întâmpinam eu oaspeții la poartă și îi duceam să viziteze parcul. Pe urmă am luat avânt și mi-am luat un copil să meargă să deschidă poarta. Aproape tot din ceea ce e în parc am făcut cu mâinile mele. Mă pricep un pic la construcții”. 

Investiția inițială în Moara de Vânt a fost de 200.000 de euro, iar Dietrich și-a găsit doi asociați care au contribuit cu bani, astfel încât să nu fie nevoie să facă împrumuturi. Restul banilor investiți în parc, care au rămas, anual, cam în același cuantum, au venit din încasări. „În ultimii patru-cinci ani am început să și scoatem din profit, nu merge tot în investiții. Dar este nevoie mereu să refacem lucruri sau să investim în extindere – am făcut un restaurant, o pensiune – astfel încât oamenii să se bucure de o ofertă cât mai completă de servicii”. 

Moara de Vânt găzduiește, acum, peste 500 de animale din cel puțin 70 de specii. Vizitatorii pot vedea aici zebre, vaci zebu, cerbi lopătari, emu, mufloni, pisici sălbatice, lame, alpaca, ratoni, urșuleți năsoșii, păsări exotice, maimuțe, canguri și lista poate continua. 

Pentru Dietrich, însă, începe să devină prea mult, pentru că nu este o muncă de făcut la bătrânețe, când vrei să faci ceva doar pentru că nu poți sta degeaba. „A devenit muncă zilnică și silnică. Am fost plecat pentru prima dată în concediu după 7 ani, o săptămână, și am primit telefoane cu probleme din parc”. Așa că acum Dietrich se gândește să vândă o parte din participația pe care o are în firmă și să-și reducă volumul de muncă. Dar nu va înceta să facă planuri pentru Moara de Vânt, care a devenit ceva ce-l definește. 

Cum ajungeți la Moara de Vânt:

Facebook:

Site: https://www.zooparccluj.ro/

Adresă: DC91, Sălicea 407236, judet Cluj

Alți producători din aceeași zonă

Tiny Transilvania

sat Casele Micești, comuna Feleacu
pensiune
citește povestea

Adrenalin Park

sat Micești, comuna Tureni
parc de distracții
citește povestea

Moara de Vânt

sat Sălicea, comuna Ciurila
divertisment
citește povestea

Legume Petreștii de Jos

sat Crăiești, comuna Petreștii de Jos
legume proaspete și procesate
citește povestea

Tu și Nelly

sat Sălicea, comuna Ciurila
legume proaspete și procesate
citește povestea
Vei înțelege mai bine de unde provin produsele locale, mergând și vizitând satele unde acestea sunt făcute. Astfel poți cunoaște alți producători din zonă, dar și obiectivele culturale și naturale din împrejurimi. Am împărțit teritoriile microregiunilor noastre în zone perfecte de vizat într-o excursie de o zi în jurul Clujului. Vezi ce poți vedea timp de o zi în jurul locației producătorului Moara de Vânt