producător

Rigo Turtă Dulce

Locație

sat Bonțida, comuna Bonțida

Produs

turtă dulce

Turtă dulce de târg tradițional

Familia Rigó din Bonțida produce de multe decenii turtă dulce tradițională și turtă dulce cu miere, după rețeta veche, moștenită în familie, din care iese acea turtă dulce pufoasă, în diverse forme, după care tânjeam în copilărie când cei mari erau plecați la târg.

Povestea lor a început demult, cu două generații în urmă, sau poate și mai devreme. După moartea bunicilor, care făceau o turtă dulce divină, vestită prin localitate și în împrejurimi, au decis să ducă mai departe meseria, dorind să păstreze această tradiție.

Sunt mândri că sunt singurii din zonă care fac turtă dulce cu miere, bazată pe o rețetă tradițională, decorată pe gustul copiilor. Cererea permanentă îi ajută să se dezvolte pe plan comercial, iar cei care îi caută sunt de obicei copiii de altădată deveniți acum părinți.

În ceea ce privește viitorul, am putea spune că e într-un fel legat foarte strâns de trecut, adică dorința ca acest meșteșug să rămână etern: lăsat moștenire pentru propriii copii, nepoți și familiile acestora. 

Familia Rigó, păstrătoriii acestui patrimoniu gastronomic valoros, participă la multe târguri din zona Clujului, unde vând aproximativ 500 de turte dulci pe lună. Asta se traduce în sute de copii și adulți fericiți. Din dorința de a împărtăși meșteșugul și cu alții, dar și de a fi cât mai aproape de bucuria consumatorilor, participă deseori la evenimente nu doar cu turtă dulce gata preparată, ci și cu workshopuri, unde se poate încerca decorarea după propriul gust – mereu dulce am spune noi.

Îi găsiți:

Vei înțelege mai bine de unde provin produsele locale, mergând și vizitând satele unde acestea sunt făcute. Astfel poți cunoaște alți producători din zonă, dar și obiectivele culturale și naturale din împrejurimi. Am împărțit teritoriile microregiunilor noastre în zone perfecte de vizat într-o excursie de o zi în jurul Clujului. Vezi ce poți vedea timp de o zi în jurul locației producătorului Rigo Turtă Dulce