producător

Silvoiță Ardeleană

Locație

sat Sânnicoară, comuna Apahida

Produs

silvoiță

Silvoiță Ardeleană, gustul copilăriei

Silvoiță, silvoiz magiun de prune sau chiar lecvar. Denumirea diferă în funcție de meleagurile copilăriei noastre, dar amintirile ne duc spre același produs: dulce, din prune bine coapte, pregătit pe foc de lemne până în zori. Era un obicei al comunității din satele de altădată să culeagă împreună fructele și apoi să le transforme în desertul delicios al copilăriei, gata de întins pe o felie de pâine coaptă în cuptor.

Mihai Vonaș s-a ambiționat să recreeze acest gust de neuitat al silvoiței ardelene, realizată tradițional, iar faptul că își epuizează stocul imediat în fiecare an, pare să îi confirme că a reușit. 

Are propria livadă de pomi fructiferi, pe care o îngrijește cu pasiune de peste 20 de ani. E compusă preponderent din pruni, dar are și nuci, aluni, meri, peri și chiar viță de vie. Toamna când prunele ajung la coacere deplină, sunt culese din livadă și procesate în Sânnicoară, comuna Apahida. Rezultatul este Silvoița Ardeleană, un produs tradițional românesc atestat.

Totul a pornit de la faptul că Mihai se săturase să sape an de an porumbul pe un teren pietros. A luat decizia să planteze pruni pe acest teren gândindu-se că îi va întreține mult mai ușor. Bineînțeles, a constatat ulterior că nu e chiar așa, însă astfel și-a descoperit pasiunea pentru pomicultură. În acest moment întreține peste 600 de pruni, 50 de nuci, 120 de aluni, 30 meri, 20 de peri și 100 butași de viță de vie.

În primul an când a făcut silvoița s-a gândit să valorifice cumva acele fructe coapte de sărutul soarelui. Primul test a fost printre cunoscuți și rude, să vadă dacă le place și mai ales dacă ar cumpăra așa ceva. Rezultatul a fost unul total neașteptat: cei care au degustat silvoița au fost extrem de încântați , aducându-le aminte de silvoizul mâncat în copilărie. 

Odată cu trecerea timpului a reușit să își mărească capacitatea de producție și să se adreseze unui public numeros, cu exigențe foarte mari. Recenziile primite sunt absolut incredibile,  iar Mihai își ia din ele energia de care are nevoie pentru a continua.

Faptul că are propria livadă de pruni din care își asigură materia primă îl face să se diferențieze de alți producători de silvoiță. E implicat în tot procesul, de la întreținerea pomilor și aplicarea tratamentelor fitosanitare, la culegerea prunelor doar când sunt perfect coapte și mai apoi procesarea într-un spațiu autorizat DSV. Provocarea principală este să păstreze aceeași calitate și gust autentic an de an, având în vedere diferențele de condiții climatice. Fiind un produs natural 100%, fără zahăr sau alte adaosuri, cu siguranță Silvoiță Ardeleană va avea viitor deoarece este consumată de persoane de toate vârstele, în special de cei care doresc sa aibă un stil de viață sănătos, bazat pe hrană curată .

Silvoița Ardeleană este gustul copilăriei, realizată cu multă implicare, răbdare și nici un strop de zahăr.

Puteți cumpăra Silvoița Ardeleană:

Alți producători din aceeași zonă

Agropensiunea Rafila

sat Pâglișa, comuna Dâbâca
pensiune
citește povestea

Nadudvary Jewelry

sat Răscruci, comuna Bonțida
bijuterii
citește povestea

Rainbow Art

sat Răscruci, comuna Bonțida
accesorii vestimentare
citește povestea
Vei înțelege mai bine de unde provin produsele locale, mergând și vizitând satele unde acestea sunt făcute. Astfel poți cunoaște alți producători din zonă, dar și obiectivele culturale și naturale din împrejurimi. Am împărțit teritoriile microregiunilor noastre în zone perfecte de vizat într-o excursie de o zi în jurul Clujului. Vezi ce poți vedea timp de o zi în jurul locației producătorului Silvoiță Ardeleană