Vacanță în case mici, la Casele Micești
Pandemia ne-a învățat că avem nevoie de două lucruri esențiale: reconectarea cu natura și o soluție de a face asta aproape de casă. Iar Tiny Transylvania, rezervația de căsuțe mici pe care doi tineri interesați de turismul cu sens au amenajat-o la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca, răspunde din plin ambelor nevoi.
Pasionați de natură și îndrăgostiți de lucruri simple și curate, Tünde Csata și Andrei Pop au creat Tiny Transylvania, într-un loc parcă predestinat – Casele Micești. Deși sunt aproape de liziera pădurii de pe dealul Feleacului, cele trei căsuțe ale Tiny Transilvania au în dotare toate lucrurile necesare călătorului care vrea să se deconecteze de la agitația cotidiană, de la tehnologie și de la realitatea virtuală, însă fără a face rabat de la confort. În fiecare dintre căsuțe sunt 3 sau 4 locuri de dormit (1 canapea extensibilă lângă geam și un loft la care se ajunge cu ajutorul unei scări), baie cu duș și toaletă, bucătărie cu mașina de spălat vase și frigider, loc de gătit, oale și vesela, dar și boardgame-uri și o bibliotecă. Destinația este prietenoasă cu animalele de companie, iar turiștii au la dispoziție biciclete electrice pentru drumeții prin pădure și pe dealuri.
„Importate”, ca idee, din America și denumite generic „tiny house” sau „tiny home”, căsuțele mobile au o suprafață de 20-30 de metri pătrați și pot fi transportate pe trailere în diverse locuri. Cele de la Tiny Transylvania sunt făcute, însă, 100% în România, la compania Eco Tiny House din Miercurea Ciuc. Când au cumpărat ei casele – prima înainte de pandemie – prețul uneia a fost de aproximativ 40.000 de euro, fără TVA, dar acum prețul lor este mult mai mare. Investiția pe care au făcut-o Andrei și Tünde a fost însă mult mai mare de 120.000 de euro, pentru că au cumpărat și terenul pe care sunt amplasate casele și au investit și în „rezervație” – au decorat locul cu plante ornamentale și pomi fructiferi, au construit un atelier și terase lângă case și au amenajat loc de făcut grătar. Dar au accesat fonduri europene, ceea ce a reprezentat un imens avantaj. Deocamdată nu pot spune că au recuperat investiția inițială, dar au ajuns la concluzia că pentru a fi rentabil, ai nevoie de mai multe unități – poate 6 unități pe care să le ai ocupate tot timpul. Andrei și Tünde își permit să fie mai relaxați, pentru că nu trăiesc din asta – au o firmă de consultanță pe fonduri europene și au lansat mai multe start-up-uri în zona turismului.
Ce ar trebui să se întâmple pentru ca Tiny Transylvania să devină mai repede o afacere autosustenabilă? „Ar trebui Primăria să conștientizeze că și zona asta aparține de Feleac și măcar să îndrepte drumul. Sunt mai multe obiective importante aici – Andrenalin Park și traseele din Pădurea Făgetului, de exemplu, care ar atrage și mai mulți turiști. Și ar fi nevoie ca oamenii de aici să aibă o mentalitate mai colectivă… Deși într-acolo mergem – există deja Asociația Casele Micești”.
Aproximativ 50% dintre turiști vin din Cluj, dar și din alte orașe ale țării și chiar din străinătate – în luna martie așteptau o familie de turiști din Indonezia.
Puteți afla mai multe despre condițiile de cazare la Tiny Transylvania de pe site-ul https://tinytransylvania.ro/ sau de pe mai multe platforme de travel: