Produse lactate cu elan tineresc, făcute după rețetele bunicii
Lapte dulce, brânză de burduf, brânză proaspătă de vacă, telemea, caș și alte produse lactate, toate pregătite într-un mod tradițional de doi tineri fermieri din Stoiana, Alina și Sergiu Vasilescu, care au dat orașul pentru sat ca să își trăiască visul. Iar ceea ce au reușit ei să facă respectă întru totul promisiunea din numele brandului: „Tradiția laptelui – după rețetele bunicii” și nu se limitează la felul în care este preparat laptele. Pentru că cei doi soți lucrează și 150 de hectare de teren de pe raza comunelor Cornești și Bonțida, pentru a avea controlul asupra ierbii și a cerealelor folosite pentru hrana cele aproximativ 40 de bovine pe care le au în fermă.
Ca să ne putem imagina cum au ajuns aceste produse lactate pe rafturile magazinelor, trebuie să pornim de la fata care le-a visat: Alina Vasilescu, managerul întreprinderii. Născută și crescută în București ea a început să-și dorească, încă de când era puștoaică, să trăiască la țară. A ales Clujul pentru facultate și inevitabil a început să viziteze zona din jurul orașului, iar frumusețea satelor prin care a trecut i-a reamintit de dorința din adolescență. Ca să se pregătească mai bine pentru viața la țară, dar și să valorifice cunoștințele de management pe care le-a învățat la facultate, Alina a făcut un curs pentru fermieri, însă fără prea multă tragere de inimă și cu extrem de puține cunoștințe despre viața la o fermă de animale. A ajutat-o însă viața, care i i-a scos în cale pe Sergiu și pe bunica lui, țărancă get-beget din satul Stoiana. Sergiu i-a devenit soț și partener de visat, iar bunica lui Sergiu i-a învățat pe amândoi să prepare laptele după metode pe care, la rândul ei, le-a învățat de la străbuni – în familia lor, au fost tot timpul vaci sau bivoli, iar femeile învățau de tinere să facă brânză pentru consumul propriu.
Gustul preparatelor le-a dat curaj să se gândească la o fermă, iar în primăvara lui 2018, Sergiu a început să pregătească adăpostul pentru primele 18 bovine ce urmau să ajungă în mica lor fermă. Așa a început povestea Tradiția Laptelui din Stoiana, pe care cel mai probabil o va duce mai departe cel mai nou membru al familiei: Sofi, care deși încă mică, se interesează de animale – deocamdată în plac mai mult găinile și cocoșii – și este curioasă de tot ce se întâmplă în fermă.
Povestea a început, așadar, cu rețetele bunicii, pe care Alina și Sergiu Vasilescu le-au testat și adaptat, pentru a descoperi cele mai potrivite preparate. După rețete, cei doi soți au trecut la testarea unor metode noi de business și marketing. În vara lui 2021, când toată lumea se îndrepta spre mediul on-line, Tradiția laptelui a făcut exact invers și-a deschis o băcănie în Florești. Aici, lângă produsele proprii se găsesc produse făcute de alți 20 de producători locali, care completează oferta sănătoase de preparate lactate. Între timp, și-au luat și ajutoare alături de care să poată gestiona mai bine afacerea – în acest moment, Tradiția laptelui numără patru angajați (trei în fermă și unul la băcănie), pe lângă Alina, Sergiu și, bineînțeles, Sofia, care e fermierul-șef.
Secretul Tradiția laptelui constă în cele două cuvinte magice din denumire: laptele sănătos și tradiția autentică a produselor de odinioară. La această rețetă se mai adaugă o porție bună de elan tineresc și dorința de a face lucrurile și produsele cât mai bune, rămânând pe tărâmul chestiilor simple nealterate.
Puteți ajunge la toate aceste bunătăți și la mai multe informații:
- Direct la ferma din Stoiana, stabilind în prealabil detaliile prin telefon (0752 363 995) sau e-mail (traditialaptelui@yahoo.com).
- La băcănia din Florești (Str. Eroilor, nr. 56, Florești, Cluj).
- Pe site-ul https://www.traditialaptelui.ro/magazin/ cu comandă online și livrare la domiciliu.