producător

Tu și Nelly

Locație

sat Sălicea, comuna Ciurila

Produs

legume proaspete și procesate

Legume ca pe vremea bunicilor 

Pasiunea pentru flori a Corneliei Borodi, din Sălicea, s-a transformat într-un stil de viață care are toate șansele să dea naștere unei afaceri centrate pe felul în care se făceau lucrurile odinioară: curat, organic, în ritmul firii. „Îmi plac florile foarte multe, mi-e plină grădina de la Sălicea de tot felul de flori. Dar am început să cultiv și legume, în grădina părinților din Crăiești, și bineînțeles că s-au făcut mai multe decât am putut noi cosuma”, își începe ea povestea.

Totul se datorează faptului că, lucrând în ture, ca asistentă medicală, s-a trezit că are dimineți libere, când soțul era la serviciu și copiii la școală, pe care să le dedice pasiunilor sale. Pentru că nu este pasionată doar de grădinărit, ci și de croșetat – iarna croșetează tot felul de lucruri, de la căciulițe până la poșete, și face acest lucru și pentru alții, pe bază de comandă. În grădină, a avut o ambiție: să crească legumele tradițional, în câmp liber, coapte la lumina soarelui, cum dă „bunul Dumnezeu”. Nu este de mirare că produsele fabricate din aceste legume au început să fie apreciate de cei la care ajungeau – mai întâi familie și prieteni, pe urmă colegi și clienți preocupați să trăiască sănătos. „De făcut conserve facem de când ne știm, dar doar de doi ani am început să vindem. Au văzut colegii că mă pricep la asta și m-au rugat să le fac și lor – și de la ei au văzut alții și tot așa”. Acum, Nelly are o rețea de 15 clienți fideli, care doar de la ea își cumpără produse pentru iarnă și cumpără tot ce face – dacă anul acesta face mai mult bulion, bulion cumpără; dacă face zacuscă, la fel.

  • Cornelia – Nelly, pentru apropiați, de unde și numele brandului „Tu și Nelly” – își dedică tot timpul liber grădinăritului și a implicat în pasiunea ei toată familia: soțul, părinții, soacra. Dacă pui la socoteală munca asta, probabil că nu se merită investiția pe care o fac în grădinărit. Dar Nelly nu gândește așa: „Pământul din Crăiești este excepțional, iar noi nu îl îmbogățim decât cu îngrășăminte naturale. Tata crește și animale și atunci tot gunoiul de grajd merge în grădinile noastre, nu folosim îngrășăminte chimice. Răsadurile le fac eu, nu le cumpăr. Roșiile, de exemplu, sunt un soi românesc – am semințele de la o mătușă de-a soțului de la Geaca, care adună semințe de peste 30 de ani. De la ea sunt roșiile și gogoșarii, dar n-ați văzut soiuri mai bune și mai gustoase. Încerc pe cât se poate să fie tot natural și tradițional, fără conservanți, pentru că vreau să promovez ideea că și acum putem să trăim și să mâncăm cum mâncau bunicii noștri. Sănătos, natural”. 

    Pentru ca afacerea să devină mai profitabilă, Nelly ar avea nevoie de mai multe locuri în care să vândă, dar și de mai mulți bani pe care să-i investească în forță de muncă, un teren mai mare pentru culturi, resurse care să o ajute să respecte condițiile impuse pentru culturi ecologice și bio. 

    Poate încet-încet va veni și vremea aceea, deocamdată își scoate în lume produsele la târguri dedicate producătorilor locali. Urmăriți brandul „Tu și Nelly”.

Alți producători din aceeași zonă

Legume Petreștii de Jos

sat Crăiești, comuna Petreștii de Jos
legume proaspete și procesate
citește povestea

Tiny Transilvania

sat Casele Micești, comuna Feleacu
pensiune
citește povestea

Tu și Nelly

sat Sălicea, comuna Ciurila
legume proaspete și procesate
citește povestea

Moara de Vânt

sat Sălicea, comuna Ciurila
divertisment
citește povestea

Adrenalin Park

sat Micești, comuna Tureni
parc de distracții
citește povestea
Vei înțelege mai bine de unde provin produsele locale, mergând și vizitând satele unde acestea sunt făcute. Astfel poți cunoaște alți producători din zonă, dar și obiectivele culturale și naturale din împrejurimi. Am împărțit teritoriile microregiunilor noastre în zone perfecte de vizat într-o excursie de o zi în jurul Clujului. Vezi ce poți vedea timp de o zi în jurul locației producătorului Tu și Nelly