Comunele Feleacu, Aiton și Ploscoș (zona Feleac spre Câmpia Transilvaniei)

Aici sunt:
crescător de vaci; meșteșugari – olărit, țesut, cultivatori de legume, fructe și flori, plante aromatice și medicinale, producători de brânzeturi maturate, ba chiar un facilitator de timp liber pentru copii.
Poziționare și acces
Comuna Aiton se află la 30 km sud-est de municipiul Cluj-Napoca, iar drumul până acolo trece prin satul Gheorgheni, prin valonata zonă a Dealurilor Feleacului, care oferă (în zilele senine) o priveliște pitorească spre Podișul Transilvaniei, Carpații Apuseni și Orientali.
În antichitate, Aitonul a fost un punct important din drumul roman Potaissa – Napoca, dar acum marile drumuri îl ocolesc, ceea ce nu este neapărat un dezavantaj.
Pentru o excursie în circuit, este recomandat ca întoarcerea la Cluj să se facă prin Rediu, pe Drumul European 81 până la Feleacu și apoi înapoi în Cluj. Drumul este într-o stare foarte bună, asfaltat complet, așa că excursia poate fi făcută cu mașina. În acest fel, puteți să vă faceți și provizii de la producătorii din zonă.
Alte detalii
Comunitatea de cicliști apreciază în mod special zona cuprinsă între Cluj și Aiton, pentru ture rapide după job.
Pe timpul iernii, Pârtia Feleacu (12 km de Cluj-Napoca) este unul dintre cele mai frecventate obiective turistice din zonă, oferind amatorilor de schi toată infrastructura necesară unei distracții active: pârtie de schi cu lungime de 800 de metri, dotată cu tunuri de zăpadă artificială și teleschi.
Lista obiectivelor din împrejurime
Comunitate (producători și artiști):

??.Legume Feleacu

??.Centrul J.O.A.C.A

??.Asociația Agricultorilor de pe Valea Arieșului

Obiective de patrimoniu, cultură sau artă:

Poarta de sub Feleac

Biserica veche din Feleacu

Biserica de lemn din Aiton

Biserica Reformată din Aiton

Miliarul (stâlp militar) de la Aiton

Obiective naturale:

Rezervația naturală „Valea Morilor”

Cel mai bătrân frasin din Europa

Sate pitorești:

Feleacu

Aiton